FUNNY: Левски-Спорт за всички е домакин на международна среща

На 17 ноември 2023 година, в град София се проведе финална среща по проекта за забавна лека атлетика за деца FUNNY, съфинансиран от Европейската комисия.

Специален гост на събитието беше Цветелина Кирилова, национална рекордьорка на 1000 мeтра в зала и полуфиналистка на 400 метра с препятствия на олимпийски игри и световно първенство, многократна шампионка на България на 400 м, 800 м и 400 м с препятствия, a в момента е един от най-добрите специалисти по кондиционна подготовка. Днес, се грижи за физическата форма на националките по художествена гимнастика.

Тя посочи, колко е важна ролята на тази инициатива за привличане на повече деца, които да практикуват спорта лека атлетика.

Партньорите споделиха с гостите постигнатите резултати от началото на проекта през месец декември 2022 година.

Тодор Стефанов, председател на Спортен клуб по лека атлетика „Левски-София“ и ОСК „Левски“ представи историческата роля на секцията леката атлетика, най-титулувани в този спорт с множество медали от олимпийски, световни и европейски първенства, както и погледа в бъдещето, развитие освен на елитно направление и на групи за спорт за всички.

Люсиен Велчев, председател  на Сдружение „Левски – Спорт за всички“ и координатор на дейностите по проекта за България и Ванина Миланова – Президент на асамблеята на Европейската асоциация на многоспортовите клубове, ген. секретар на Сдружение „Левски – Спорт за всички“ и ръководител на проекта, разказаха, как е създаден проекта, как са управлявани и координирани дейностите по него, не само в България, а и в партньорската мрежа, как е създаден наръчника по забавна лека акакто и конкретни резултати.

В България FUNNY е реализиран съвместно със 7 училища от София и Вършец, с участието на повече от 700 деца от 7 до 12 години.

Доц. Нина Атанасова, Национална спортна академия „Васил Левски“ е създател на „Наръчник за спортни активности на открито“ в помощна учителите по физическо възпитание и спорт, разработен за нуждите на проект FUNNY.   Тя представи творческият процес по създаване на пособието и отговаря на въпроси на участниците.

„Наръчник за спортни активности на открито“ в помощна учителите по физическо възпитание и спорт, разработен за нуждите на проект FUNNY. Автор: доц. Нина Атансова

Konstantinos Gkountoulas – Директор на комуникациите, мениджър проекти на MSG Panserraikos и координатор на дейностите по проекта разказа как е реализиран в Гърция. Многоспортовият клуб се е спрял на модел насочен в две посоки, от една страна спортни събития в 3 училища от град Серес с деца в неравностойно положение, а от друга две от спортните академии (баскетбол и футбол) на клуба са включили упражненията по забавна лека атлетика, за загрявка и разведряване на малките спортисти.

Emiliano Negrini – член на управителният съвет, и мениджър комуникации на  ASD POLISPORT.PONTEVECCHIO и координатор на спортните дейности по проекта за Италия. Италианският партньор е включил проекта FUNNY в своята програма за предоставяне на социална услуга на 4 училища от община Болоня, ангажирайки близо 900 деца в занимания.

Официална фейсбук страница на проекта @FUNNY_eu

Видео клипове от проекта – тук 

error

Абонирайте се за да получавате актуалните новини за Сдружение "Левски-Спорт за всички" навреме!