SONAR: 160 участници в международната конференция „Борбата с травматизма при младите спортисти“

SONAR: 160 участници в международната конференция „Борбата с травматизма при младите спортисти“, организирана от Сдружение „Левски-Спорт за всички“ в София, в сградата на 166 Спортно училище „Васил Левски“.

Събитието събра представители на академичната и спортна общественост от 7 европейски държави. Гости бяха представители на столична община, НСА „Васил Левски“, спортните училища на „Левски“ и „Локомотив“, президенти, треньори и спортисти на клубовете „Левски“, национални спортни федерации и деятели, директорите на 166 Спортно училище „Васил Левски“ – Нина Иванова и на 49 основно училище „Бенито Хуарес“ – Яница Милева.

Лектори от 3 европейски университета представиха:

 • „Целите и перспективите на проект „SONAR_eu““  бяха представени от Хавиер Пеня – доктор, професор по спортни науки в Централния университет на Каталуния. Директор на Центъра за изследване на спортната физическа активност (CEEAF) и главен изследовател на проекта SONAR_eu;
 • „Превенция на травмите в европейски многоспортови клубове – желания и нужди на потребителите“ – Joske Nauta – Медицински център на Амстердамския университет;
 • „SONAR_eu Web.App (ISS) & Онлайн образователни курсове“ – Джошуа Коломар, доктор на науките, Централен университет на Каталуния;
 • „Skadefri.no – Програма за предотвратява наранявания и други здравословни проблеми в спорта разработена за нуждите на норвежкият олимпийски комитет“  – Ингрид Ейторсдотир § Ерлинг Хисдал, Норвежка академия по спортни науки.

Водещ на конференцията беше председателят на Сдружение „Левски-Спорт за всички“ – Люсиен Велчев, който моделира и интересна дискусия с мотивационните гости

 • Ина Ананиева – Бивш треньор на националният отбор по художествена гимнастика Под нейно ръководство златните ни момичета спечелиха множество медали и отличия, сред които и ценното злато на световното първенство в Измир през 2014 г.,  два бронза – от европейското първенство по художествена гимнастика в Израел и безспорно най-голямото постижение като треньор е бронзовият медал   от Олимпиадата в Рио през 2016г. През 1991, Ананиева печели сребърен медал като част от националния отбор на България по художествена гимнастика на Световното първенство в Атина, Гърция. Председател на СКХГ „Илиана“;
 • Доц. Кръстьо Згуровски, доктор – Факултет „Обществено здраве, здравни грижи и туризъм“, НСА „Васил Левски“, заместник декан. В НСА води специалност сноуборд и специалност ски; преподавател в ски курсовете. Провежда ски и сноуборд курсове за правоспособност и преквалификация в “Българско ски- училище”;
 • Милан Коприваров – Бивш футболист на ПФК „Левски София“, на Герена изиграва 49 мача, включително в групите на Шампионската лига. Сега е спортен директор на ФК „Левски-Раковски. 

Началникът на Регионалното управление по образование „София-град“. д-р Ваня Кастрева изпрати поздравителен адрес до организаторите и участниците в международната конференция „Борбата с травматизма при младите спортисти“.

Следобедната сесия беше практическа, лекторите от Норвежка академия по спортни науки демонстрираха как да се използва програмата https://www.skadefri.no, като учениците от 166 Спортно училище „Васил Левски“ бяха демонстранти. 

Конференцията е част от проект SONAR.

Основната цел на проекта SONAR_eu е да подобри образователните и обучителни умения на треньорите в спорта за наблюдение и предотвратяване на спортни наранявания при деца и юноши, с особен акцент върху жените спортисти. Изследванията показват, че много наранявания, лекувани в болниците в ЕС, се отнасят до деца на възраст между 10 и 21 години и са причинени от спортни дейности. Въпреки че спортната практика има много свързани ползи за здравето, заинтересованите страни признават, че обучението на треньори, спортисти и семейства относно най-добрите практики и навици за предотвратяване на наранявания все още е недостатъчно.

За да се справи с този проблем, консорциума предлага разработването на SONAR_eu приложение, научен подход, включващ:

 • Уеб базирана система за наблюдение на травмите (ISS).
 • Онлайн образователна програма за спортни треньори.
 • Съдържание за повишаване на осведомеността за предотвратяване на наранявания за спортисти и родители.

До 350 треньори от различни спортни дисциплини ще бъдат обучени и  приблизително 4000 спортисти ще бъдат обхванати от този инструмент за наблюдение.

SONAR_eu ще направи оценка на пилотния тест, за да получи обратна връзка и данни от целевите групи и ще направи заключения и препоръки, които да бъдат публикувани във водещи специализирани списания.

 

SONAR_eu е транснационално партньорство, обхващащо 7 европейски държави:

 1. Fundació Universitària Balmes – Испания;
 2. STICHTING VUMC – Нидерландия;
 3. NORGES IDRETTSHOGSKOLE – Норвегия;
 4. UNIVERSITE JEAN MONNET SAINT-ETIENNE – Франция;
 5. Сдружение „Левски- Спорт за всички“- България,
 6. HRVATSKI AKADEMSKI SPORTSKI KLUBOVI MLADOST SVEUCILISTA U ZAGREBU – Хърватия;
 7. ASSOCIACIO SANTCUGATCREIX – Испания
 8. TURN UND SPORTVEREIN BAYER 04 LEVERKUSEN EV – Германия.

Ръководител на проекта за България е Ванина Миланова, ген. секретар на Сдружение „Левски-Спорт за всички“ и президент на асамблеята на Европейската Асоциация на Многоспортовите Клубове.

Всички материали от конференцията може да откриете в Е-библиотеката на „Левски-Спорт за всички“.

error

Абонирайте се за да получавате актуалните новини за Сдружение "Левски-Спорт за всички" навреме!